Pagina instellingen

Tekstgrootte

Inloggen ouderportaal | Registreer
  • Home
  • De school
    • NPO - Nationaal Programma Onderwijs
    • Bewegingsonderwijs
    • Muziekonderwijs
    • Talentontwikkeling
    • Het team
    • Leerlingenraad
    • Aanmelden
    • Ouder- en kindadviseur op school
    • Bestuur Innoord
  • Praktisch
    • Schooltijden
    • Kalender
    • Schoolgids
    • Schoolondersteuningsprofiel
    • Naschoolse opvang
    • Tussenschoolse opvang
    • Verlof
  • Ouders
    • Medezeggenschapsraad
    • Stichting De Weidevogels
    • Vrijwillige ouderbijdrage
    • Ouderraad
    • Klachten en geschillen
  • Nieuws
  • Nieuwbouw
    • Nieuws
    • Voortgang
    • Contactgegevens
    • Vragen & antwoorden
  • Contact

Nieuws

Talentontwikkeling
Kunst en Cultuur
Hallo Muziek!
Bewegingsonderwijs

Nieuws over de nieuwbouw

Update 24-02-2023

Innoord is sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van de nieuwbouw van OBS De Weidevogel. In dit proces loopt het schoolbestuur tegen meerdere aspecten aan, die buiten de invloedsfeer van Innoord vallen en die meer tijd kosten dan voorzien waardoor de nieuwbouw langer op zich laat wachten. Inmiddels kunnen we melden dat de bouwvergunning verleend is. Het besluit is vanaf 10 januari 2023 tenminste 6 weken op te vragen via de website https://www.officielebekendmakingen.nl onder nummer 6719245. Na afloop van deze 6 weken termijn en/of afronding van eventuele bezwaarprocedures zal de vergunning definitief zijn om te kunnen starten met slopen en bouwen. 

Ondanks het verkrijgen van de vergunning zal er niet direct gestart worden met de bouw. Door de stijgende prijzen is de inschrijving van de aannemer niet meer passend binnen het beschikbaar gestelde budget. Het schoolbestuur heeft een verzoek op aanvulling bij de afdeling onderwijshuisvesting van de Gemeente. Inmiddels heeft de gemeente Innoord laten weten dat door het besluit van de Gemeenteraad van 21-12-2022 de normkosten zullen worden verhoogd waardoor het project weer financieel haalbaar is binnen de normvergoeding. Over bijkomende specifieke kosten moet de gemeente nog wel een besluit nemen. Naar verwachting van de afdeling Onderwijs Jeugd en Zorg van de gemeente lijkt dit geen barrière op te werpen, echter moeten we vaststellen dat dit  besluit nog niet formeel is genomen. 

De verwachting is dat de vergunningsprocedure, incl. het doorlopen van eventuele bezwaarprocedures, in mei 2023 is afgerond.  Als er op korte termijn ook een oplossing wordt gevonden voor de tijdelijke huisvesting kan er verhuisd worden naar een tijdelijke huisvesting en gestart met de sloop/nieuwbouw. 

Update 10-01-2023

De omgevingsvergunning voor de realisatie van de school is verleend op 10 januari 2023. Het besluit met bijlagen is vanaf deze datum tenminste 6 weken op te vragen via de website https://www.officielebekendmakingen.nl.

Update 7-7-2022

Tijdens de bewonersbijeenkomst in januari jl. is aangeven dat er een vergunning voor de nieuwbouw aangevraagd wordt en dat het project vooruitlopend op de vergunning alvast wordt aanbesteed. De aanbesteding is om een aannemer te vinden voor de uitvoering en daarmee zekerheid te hebben over de exacte bouwkosten. Beide is gebeurd waarbij het aanbestedingsproces is afgerond en er 3 partijen een prijs hebben neergelegd waarvoor ze het gebouw kunnen realiseren. Zoals verwacht is deze prijs (mede door de huidige marktomstandigheden) forse hoger dan het beschikbare budget. De overschrijding is neergelegd bij de gemeente om te kijken of er geld bijgelegd kan worden. Na de zomer vindt hier een gesprek over plaats waarna (bij een positieve uitkomst) in november de voorbereidingen opgestart kunnen worden en naar verwachting medio maart gestart wordt het de sloop/nieuwbouw.

De vergunningsaanvraag is nog in behandeling welke naar verwachting begin augustus wordt afgerond en dan ter inzage komt te liggen.

Betreft de wijze van uitvoering wordt gecommuniceerd zodra bovenstaande onderdelen positief zijn afgerond en met de aannemer een eerste uitvoeringsplan is gemaakt. Dat geldt ook voor de locatie van tijdelijke huisvesting waar de school exact gehuisvest gaat worden en wanneer de verhuizing zal plaatsvinden.    

Update 25-01-2022

Op 25 janauri jl. is er een online bewonersavond georganiseerd. Onder kop 'voortgang' kunt u de opname van deze vergadering bekijken via de bijgesloten link. Tevens is het definitief ontwerp voor de nieuwe school toegevoegd zodat u deze kunt inzien.

Update 17-05-2021

Op d.d.7 april 2021 heeft een overleg plaatsgevonden met een aantal direct omwonden, een afvaardiging van de Dorpsraad en de portefeuillehouder (Esther Lagendijk) van de Gemeente Amsterdam. Aanleiding was een overleg die heeft plaatsgevonden tussen Dorpsraad en het Stadsdeel waarin zorgen zijn geuit omtrent het proces m.b.t. betrokkenheid van het dorp en zorgen over de aspecten volume, positionering, hoogte en de bouwweg. Doel van het overleg was om meer helderheid/uitleg te geven over deze onderwerpen en te kijken hoe we de samenwerking kunnen verbeteren.

Betreft de samenwerking is door de Dorpsraad aangegeven het te betreuren dat er niet is gekozen voor een participatietraject waarin de school, de gemeente en de bewoners van Ransdorp in gezamenlijkheid en constructief aan het ontwerp van een mooi en passend nieuw schoolgebouw hadden kunnen werken. Het schoolbestuur heeft hier niet voor gekozen omdat er weinig speelruimte in het ontwerp zit vanwege de al strikte eisen vanuit welstand, de duidelijke onderwijsvisie vanuit de school en het beperkte beschikbare budget voor de realisatie. Dat maakt de onderdelen voor het participeren/meedenken in het ontwerpproces van het gebouw minimaal zijn.  Uiteraard wordt er wel gekeken naar suggesties en hoe deze ingepast kunnen worden.

Afgesproken is om de reguliere overleggen weer in te plannen waarbij de Dorpsraad en direct omwonende geïnformeerd worden en waarbij de gebiedsmanager Dave Coenders vanuit de gemeente zal aansluiten. In dit overleg zal de Dorpsraad worden geïnformeerd over de planning en de stand van zaken en kunnen zorgen en/of suggesties vanuit het dorp voor de nieuwbouw worden aangedragen.

Hieronder kort de vragen die zijn gesteld en de antwoorden vanuit het project zoals ook besproken zijn in het overleg:

  1. Volume

Vraag:

Meenemen van #19 (achter de oude Christelijk School, waar nu ruim 3 groepen zitten). Is dit onderzocht? Kan dit alsnog worden onderzocht? Dit meenemen verminderd aanzienlijk de omvang van het hoofdgebouw en de positionering tov de dorpsstraat. Optie is om #19 te delen met De Beke, waarin De Beke een eigen opgang heeft, in combinatie met het plaatsten van de voorschool (VVE) in #19 zou bv tot een mogelijkheid kunnen behoren. Dit ‘scheelt’ 87m2 van het hoofdgebouw. Er is ons laten weten dat renovatie duurder is dan nieuwbouw, dit begrijpen wij niet en een dergelijk onderzoek hiernaar hebben wij niet in mogen zien. We hebben begrepen dat over de verbouwing van de oude christelijke school dat die niet duurder is dan nieuwbouw maar ca. 1/3 van het totale budget van de verbouwing. Wij zouden willen zeggen: hier moet een andere oplossing voor worden gevonden dan het om die reden maar af laten vallen.

Daarnaast, waarom móet het pand zover uitsteken in het deel waar de gymzaal zich bevindt? Kan dit deel niet in m2 worden beperkt?

 Antwoord:

Het budget in investering en exploitatie is één van de afwegingen maar niet de hoofdreden dat er geen gebruik gemaakt wordt van nummer 19 binnen de nieuwbouw. Het gaat voornamelijk om de aansluiting op de onderwijsvisie en het gebruik van de ruimten. Bij de oorspronkelijke bouw van nummer 19 (maar ook het bestaande gebouw) was de manier van onderwijzen en de denkwijze voor een gebouw totaal anders dan de onderwijsvisie van vandaag de dag. Het uitgangspunt qua bebouwing was klassikaal en niet flexibel/toekomstbestendig. Nummer 19 ondersteunt het hedendaagse en mogelijk toekomstig werk- en leerproces onvoldoende (of ronduit slecht). Bij renovatie zal het nog de vraag zijn of we dit zodanig kunnen aanpassen (constructief) om deze leerwijze te faciliteren. In de visie van de Weidevogel wordt het onderwijs geclusterd met kleine instructieruimten en grote leerpleinen voor de onder- en bovenbouw. Dat betekent dat we 4 groepen per bouw bij elkaar clusteren, daar hebben we per bouw bruto 460m2 voor nodig. Bij nummer 19 komen we aan 260m2 onderwijsruimten op de begane grond en 70m2 onderwijsruimte op de verdieping. Dat maakt dat we een deel van de boven (of onderbouw) toch nog in een ander gebouw moeten plaatsen waardoor we afbreuk doen aan de onderwijsvisie.

In het overleg is aangegeven dat een overweging zou kunnen zijn om de personeelsruimte en de paar kantoren wel naar nummer 19 te verplaatsen (110m2). Echter door de relatief lage aantal meters  is de investering veel te hoog is om 2 gebouwen instant te houden en te renoveren. De calculaties die zijn gemaakt voor renovatie om te komen tot een BENG (Bijna Energieneutraal) gebouw kwam uit op een bedrag dat hoger is dan de nieuwbouw norm per m2 voor het programma dat geplaatst wordt.  Dat wordt grotendeels veroorzaakt omdat we voor een kleiner gebouw dan relatief hoge investeringen moeten op installatievlak om te voldoen aan eisen. Dit is qua budget, duurzaamheid, exploitatie en visie geen juiste keuze.

Het combineren met de voorschool in nummer 19 is wellicht een goede optie maar dat maakt onderwijsgebouw niet kleiner. Er is eerder al een concessie gedaan aan de m2 waardoor het VVE lokaal gecombineerd wordt met onderwijsruimten. Indien de VVE eruit wordt gehaald zal deze ruimte weer worden toegevoegd aan het onderbouw cluster.

Reden waarom het pand uitsteekt is ook toegelicht. Dit komt omdat er een aula voor zit die gecombineerd wordt met de gymzaal voor toneel en muziek activiteiten en die ook in het avondgebruik te gebruiken is voor de Harmonie.

  1. Positionering

Vraag:

Wij zien graag dat het pand meer naar de sloot aan de WEST kant én de ZUID kant wordt gepositioneerd. Na ons laatste overleg met de projectleider en INNOORD, is ons wel paar meten aangereikt, maar wij zouden graag willen weten of er nog meer speelruimte is. Ter verduidelijking, lange tijd hebben wij te horen gekregen dat de gemeente/welstand daar geen ruimte voor geeft. Wij zouden graag verifiëren of er nog meer speelruimte is, dan momenteel aangereikt.

Antwoord:

Er is in overleg met de stedenbouwkundige van het stadsdeel gekeken naar het maximaal haalbare om het gebouw verder van de bestaande bebouwing te plaatsen richting de sloot, maar niet direct grenzend aan de sloot. Om nog wel wat kwaliteit te behouden passend binnen het beschermd dorsgezicht en ook de kwaliteit te behouden waarbij de groepsruimten van de school grenzend aan de buitenruimte met uitzicht op het weiland.    

In de bestaande situatie staat het onderwijsgebouw op een afstand van 14,3 meter vanaf de achterzijde van de bestaande bebouwing waarbij er een rechte gevel is van 6,5m1. Het eerste ontwerp van de nieuwbouw stond dichter bij op een afstand van 9.3meter vanaf de bestaande bebouwing en begon met een gevel van 3m1 en liep dan langzaam omhoog. Er zijn nu twee alternatieve voorstellen gedaan (zie ook de bijlage over positionering), namelijk de nieuwbouw op dezelfde afstand plaatsen op 14,3 meter vanaf de bestaande bebouwing maar dan starten met een veel lager dak 2,6meter en dan pas op 23.3 meter een gevel van 6 meter hoog te hebben. In het 2e voorstel beging de gevel pas op 16,3 meter vanaf de bestaande bebouwing. Om te kijken of er nog meer ruimte inzit is afgesproken een gesprek te plannen met de stedenbouwkundige van de gemeente, het schoolbestuur heeft hier geen voorkeur in.

  1. Hoogte

Vraag:

Het hoogste punt wordt bijna 11 meter. Er zijn 3 puntdaken tussen de 10-11 meter hoog. Als de norm voor een gymzaal op een basisschool 5,5 meter hoog[1] is, waarom komt dan bijna het dubbele er bovenop? Wij begrijpen dat puntdaken passen binnen de bouw van Ransdorp, maar kunnen de puntdaken niet lager?

Antwoord:

Op basis van deze suggestie is het ontwerp nogmaals kritisch bekeken en ziet het schoolbestuur mogelijkheden het gebouw nog verder te laten zakken. De installatieruimte die op de verdieping lagen worden naar beneden gehaald en de hellingshoeken worden verkleind. Op deze manier zakt het gebouw bij de gymzaal en bij de onderwijsruimte. Meer dan dit is niet mogelijk mits de schuine daken komen te vervallen maar dan vindt het gebouw geen aansluiting meer bij het dorp en zal het niet voldoen aan de welstandseisen.

  1. Bouwweg

Vraag:

Er is een voorlopige toezegging van de projectleider dat ‘mits de eigenaresse van het perceel naast de school akkoord gaat’, de bouwweg door dat stuk weiland gaat lopen. Wij willen dit graag verifiëren bij de gemeente of dit werkelijk het geval is en zo ja, of dit spoedig met de eigenaresse kan worden opgepakt en overeengekomen, zodat het dorp hierover duidelijkheid heeft.  

Antwoord:

Het klopt dat er een budget is vrijgemaakt voor het aanleggen van een bouwweg door het weiland, de voorbereidende bureauonderzoeken zijn hiervoor reeds uitgevoerd. Het voeren van een gesprek met de bewoonster is nog niet gebeurd omdat dat zonder dat er concrete gegevens zijn betreft de duur van gebruik, de periode en manier van aanleg niet zinvol wordt geacht. Afgesproken is toch contact te leggen met de eigenaar van het stuk land om de stand van zaken door te nemen.

In de bijlagen zijn de laatste doorneden, volumestudie en alternatieven studie qua positionering.

2021-01-28_Alternative situatie.pdf
8022_TEK_VO_2021-04-01_001_situatie.pdf
8022_TEK_VO_2021-04-01_104_Plattegrond_dakaanzicht.pdf
8022_TEK_VO_2021-04-01_200_gevelaanzichten.pdf
8022_TEK_VO_2021-04-01_300_doorsneden.pdf
8022_VO_2021-03-16_VO volumn aanpassing.pdf

 

Update 9-2-2021

Vanwege de sneeuwval kunnen we de werkzaamheden op 10 februari niet aanvangen en zullen worden uitgesteld tot 15 februari 2021 mits het weer het dan toelaat.

 

Update 3-2-2021

De omgevingsvergunning voor de bouw van de vleermuizentoren is afgegeven waardoor er vanaf 10 februari 2021 gestart wordt met de realisatie van deze voorziening. De bouw zal ongeveer 4 weken duren vanwege. De overlast voor de omgeving zal voornamelijk op 10 februari zijn als er 4 stalen buispalen worden aangebracht. Door de kleine diameter van de paal zal dit geen trilling veroorzaken naar de omgeving maar wel qua geluid. De rest van de bouw bestaat hoofdzakelijk uit het aanbrengen van metselwerk wat geen overlast voor de omgeving zal veroorzaken. Het leveren van de materialen zal via de Dorpsweg verlopen, dit zal zich beperken tot enkele transporten.  Mochten er vragen zijn kunt u contact opnemen met Robert Meijer op r.meijer@promeijer.nl

 

Update 15-01-2021

Eind december is het eerste Voorlopige Ontwerp van het nieuwe schoolgebouw afgerond waarna deze is gepresenteerd aan, en besproken met een aantal direct omwonende (zie bijlagen). De algemene reactie was positief echter zijn er een aantal zorgen/bezwaren geuit betreft het volume, de hoogte en positionering op het kavel. Er is een toelichting gegeven betreft keuzes en afwegingen die zijn gemaakt en wat er is onderzocht in de studie om te komen tot dit ontwerp.

Met betrekking tot het beperken van het volume is gevraagd waarom niet een deel van het programma ondergebracht kan worden in het gebouw van nummer 19 om zodoende het totale gebouw kleiner te maken. Deze optie is onderzocht met als resultaat dat de gymzaal en kleedruimten niet passen binnen de maatvoering van het gebouw, de aula is aan de gymzaal verbonden om samen met de gymzaal multifunctioneel ingezet te kunnen worden voor grotere bijeenkomsten, toneelvoorstellingen en mogelijk zelfs te gebruiken is als buurthuis. Het onderwijsprogramma onder- en bovenbouw is vanuit de onderwijsvisie niet meer klassikaal georganiseerd maar rondom een leerplein. Dit principe past niet in de structuur van nummer 19 of de klassen moeten uit elkaar gehaald worden wat afbreuk doet aan de onderwijsvisie. Wat overblijft is de kantoorruimten, sanitair en personeelsruimte welke naar nummer 19 zouden kunnen. Omdat het personeel zicht wil houden op de kinderen en dit in zijn totaliteit slechts beperkte meters zijn is ervoor gekozen nummer 19 niet in te zetten voor de nieuwbouw.

De vraag is gesteld of de hoogte van het gebouw naar beneden gehaald kan worden. De school zou het liefste platte daken realiseren omdat dat het meest efficiënte is echter vanuit de beeldkwaliteit naar de omgeving wordt een schuin dak door de welstandscommissie geëist. Vanuit het ontwerp is de hellingshoek van de gymzaal kleiner gemaakt om de hoogte van dit grote volume naar beneden te brengen. Voor de andere daken van de lokalen is het geheel aan de zijkanten naar beneden gedrukt waardoor de raamzijdes formeel niet meer voldoen aan de hoogte eisen maar waarmee wel het volume vriendelijker wordt gemaakt. Er is uitgelegd dat meer concessies qua hoogte niet meer mogelijk zijn.  

De vraag over de positionering van het gebouw op het kavel was of het gebouw niet meer naar de slootkant verplaatst kan worden zoals eerder al door de bewoners is aangegeven als wens. Vanuit de stedenbouwkundige kaders is opgelegd dat de school deze positie moet aanhouden, voor de school is dat geen vereiste. Afgesproken is gezamenlijk met de gemeente in overleg te treden om de mogelijkheid om een andere positie op het kavel te bespreken.  

Voor de buitenruimte is een eerste aanzet gemaakt op tekening vanuit het eerste schertsontwerp. Inmiddels is in samenspraak met de gemeente besloten een deel van het terrein toe te voegen aan de openbare ruimte waardoor er een nieuw buitenruimte ontwerp gemaakt zal gaan worden wat zowel de buurt als de school zal dienen. Hierover volgt later meer informatie.

De vervolgstappen nu zijn dat het ontwerp verder technisch wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Dit voorlopige ontwerp zal (als de positie op het kavel helemaal duidelijk is) nogmaals tussentijds gepresenteerd worden aan welstand. Daarna zal er reeds een bestemmingsplanwijziging voor de positie op het kavel worden aangevraagd. Daarover wordt later meer informatie gepubliceerd. 

8022_TEK_VO_2020-12-17_332_impressie-noordwest.jpg
8022_TEK_VO_2020-12-17_331_impressie-noordoost.jpg
8022_TEK_VO_2020-12-17_330_impressie-vogelvlucht.jpg
8022_TEK_VO_2020-12-17_101_plattegrond-begane grond.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_102_plattegrond-eerste verdieping.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_103_plattegrond-tweede verdieping.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_104_plattegrond-dakaanzicht.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_300_doorsneden.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_400_principe details.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_200_gevelaanzichten.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_900_overzicht-BVO.PDF
8022_TEK_VO_2020-12-17_RMT_ruimteoverzicht.pdf
8022_TEK_VO_2020-12-17_001_situatie.pdf

 

 

Update 7-12-2020

Vleermuizenverblijf (situatie en ontwerp)

2020-10-27 OGV MVB2 mat kleur.pdf
2020-11-27 OGV MVB2 situ pg dsn gevels.pdf

 

Update 5-11-2020

In het schoolgebouw op Dorpsweg 29 (buurthuis en de gymzaal) een kraamverblijf van de meervleermuis aangetroffen op de tweede verdieping, achter een boeideel. Om werkzaamheden aan het gebouw te kunnen uitvoeren dient deze meervleermuis “uitgehuist” te worden. Voor deze uithuizing is een activiteitenplan opgesteld. Dit activiteitenplan vormt de basis van de ontheffingsaanvraag op basis van de Wet Natuurbescherming (Wnb) voor het overtreden van artikel 3.5.2 (verstoren van de meervleermuis) en 3.5.4 (vernietigen van een verblijfplaats van de meervleermuis). Deze is op 16 oktober jl. aangevraagd bij de omgevingsdienst.

Gedurende de ontheffingsaanvraag zal reeds een vergunningsaanvraag worden gedaan voor de realisatie van een nieuw geschikte permanente voorzieningen voor de meervleermuis in de vorm van een vleermuis-toren op onderstaande locatie. De eisen aan de vleermuistoren zijn hoog omdat het en beschermde soort betreft waardoor het een massief bouwwerk moet zijn. Zie bijgaande eerste schets betreft de kern van de toren en onderstaande een eerste schets hoe zo`n toren eruit ziet. Deze heeft een omvang van 2m1 (breed) x 2m1 (lang) x 5m1 (hoog)  

Schets vleermuis-toren.png
Plattegrond.png

 

Schetsontwerp

In dit schetsontwerp van de architect krijgt u een beeld van de geplande nieuwbouw. 

Schetsontwerp 8022 12-08-2020 nieuwbouw OBS De Weidevogel

Update 15-10-2020

Esthetisch

Afgelopen periode is er met de school gepuzzeld om de onderwijsvisie op een juiste manier ruimtelijk te vertalen in de plattegrond zodat dat daarmee het volume van het gebouw wordt aangetast. Hier wordt nu de laatste had aan gelegd waarna de plattegronden definitief zijn. Zodra deze definitief zijn zal ook verder gewerkt worden aan de uitstraling van het gebouw en dan zullen deze beelden ook gepubliceerd worden.

 Constructie

Het ontwerpteam (architect, constructeur en installatieadviseurs) heeft gekeken naar de bouwmethodiek in relatie tot de beperkte aslast in landelijk noord. Voor de fundering en het type palen wordt nog onderzoek gedaan. Een reguliere heimachine is te groot en zwaar dus zal niet op locatie kunnen komen. De firma Tjaden is nu een advies aan het opstellen welke type paal en methode we kunnen hanteren in relatie tot de beperkte aslast, de bodemopbouw en het minimaliseren van hinder richting de omgeving. Komende periode zullen hiervoor ook sonderingen (grondboringen)worden uitgevoerd.

Door de beperkte aslast kunnen we slechts met halve betonvrachten bij de school komen wat zorg voor een verdubbeling van het aantal logistieke bewegingen (het exacte aantal gaan we nog berekenen). Betreft de vloerplaten hebben we de keuze uit een kleinere overspanning met meer kolommen of een grotere overspanning met minder kolommen. Voor die laatste is een grotere kraan nodig waarbij de vraag is of deze kraan hier kan komen en zich veilig genoeg kan afstempellen op de ondergrond.

Installaties

Qua installatieprincipe voor de school is het uitgangspunt zo duurzaam mogelijk en zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Voor de warmteopwekking wordt gekozen voor een Warmtepomp met bodemwisselaar om zodoende geen geluidsoverlast voor de omgeving te veroorzaken.

Buitenruimte

Met de gemeente is afgesproken dat er een deel van de buitenruimte (het bovenbouwplein) van de school weer openbare ruimte wordt. De gemeente zal samen met de school invulling gaan geven aan deze ruimte. Indien er wensen vanuit de bewoners zijn dan kunnen deze worden toegezonden aan r.meijer@promeijer.nl

 

Update 12-08-2020

Op 9 juli 2020 heeft er een herbeoordeling plaatsgevonden door de welstandcommissie op de volumestudie welke positief is beoordeeld. Het advies luidt:  

“Naar aanleiding van het advies van 8 mei 2020 ligt er  een aangepast plan voor dat gericht is op het verkleinen van het volume. Het half verdiepen van de gymzaal is onderzocht maar dit is om diverse bouwtechnische redenen niet mogelijk. Een deel van de tweelaagse gebouwdelen is omlaag gebracht. Het volume gericht op het weidelandschap is verlaagd en opgebroken in delen. Het volume aan de Dorpsweg is omlaag gebracht en de goot is naar beneden getrokken. Daarmee is het concept van één golvend volume verlaten voor een samenstel van zelfstandige volumes. Dat betekent dat elk volume op zichzelf logische verhoudingen moet hebben. Het asymmetrische dak van de gymzaal past daar niet bij.

De inrichting van de openbare ruimte rondom de school ligt nu niet voor. De uitwerking daarvan wordt opgepakt door de gemeente.

Door de aanpassingen is de massiviteit richting het dorp en het achterland effectief verzacht en is het volume, hoewel nog steeds groot, goed ingepast in het beeld van het dorp.

Bij de verdere uitwerking voor de (concept) aanvraag omgevingsvergunning zullen een verfijnde detaillering en materialisering, passend in de historische context, noodzakelijk zijn. In deze gevoelige historische context kan niet worden volstaan met standaard bouwkundige oplossingen. De commissie ziet deze uitwerking met belangstelling tegemoet.”

 Op basis van dit positieve advies zal komende periode gestart worden met de architectonische uitwerking van het gebouw. Zoals in het advies vermeld is met de gemeente afgesproken dat een deel van het plein welke aansluit op de openbare ruimte en de parkeerplaats door de gemeente wordt ontworpen.

 

Update 15-06-2020

Op 18 mei 2020 is een 2e vooroverleg aangevraagd met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) van de Gemeente Amsterdam om een eerste volumestudie en gedachtegang qua architectuur van de nieuwe school te bespreken op volume, stedenbouwkundige inpassing en architectonische verschijningvorm. In plaats van een vooroverleg is dit behandeld als Concept vergunningaanvraag. Het advies van de CRK is “niet akkoord” met het huidige voorstel (lees onderstaand de argumentatie). Op 25 juni 2020 zal een aangepaste volumeopzet worden ingediend welke twee weken later opnieuw bij de CRK wordt behandeld.    

 

Advies

Het betreft een aanvulling op het advies van 6 mei 2020 naar aanleiding van aanvullende informatie. Er zijn fotomontages geleverd waarop de impact van het volume is te beoordelen vanuit verschillende standpunten in het dorp.

De zichtrelatie vanaf de Dorpsweg richting de polder wordt verbeterd door de sloop van gebouwdeel C en het niet terugkeren van een volume op die plek. Dat is een positief gevolg van het ontwerpvoorstel. Maar door de concentratie van schoolprogramma op een plek oogt het volume erg fors en is het zicht op het schoolgebouw vanuit de Dorpsstraat zeer prominent en in disbalans met de bebouwde omgeving. Dit geldt ook voor het zicht vanaf het achterliggende landschap. De vier geschakelde daken geven enerzijds een eenduidig en rustig beeld, anderzijds vormt het door de forse hoogte van alle daken een massief en dominant geheel. In navolging van het vorige advies adviseert de commissie nadrukkelijk te zoeken naar een schaalverkleining in het plan. Vanuit de Dorpsweg gezien zou dat eventueel gevonden kunnen worden in het brede en vooruitstekende volume waarin zich de aula en de gymzaal bevindt. Geadviseerd wordt om de mogelijkheden te onderzoeken om dit volume nadrukkelijker lager te krijgen, eventueel door het half verdiepen van de gymzaal en (deels) een plat dak te introduceren. Ook vanuit het polderlandschap gezien zou het plan sterk verbeterd worden als het volume dat grenst aan het landschap een laag minder hoog wordt. Eventueel kan het rechthoekig volume wat worden opgerekt naar een vierkantig volume om de gewenste aantal vierkante meters te behouden. De commissie ziet graag een studie en de uitkomst hiervan tegemoet. Verder blijven de punten uit het vorige advies staan. Met betrekking tot de gevelarchitectuur is aangegeven dat deze in een volgend stadium zal worden beoordeeld. De keuze voor een architectuurstijl die voortkomt uit de context wordt ondersteund. Aanvullend geeft de commissie mee dat de getoonde referenties overtuigend zijn deze eenduidiger in het ontwerp mogen worden aangehaald.

 

Update 16-06-2020

Tussen het schoolbestuur en de gemeente is overeenstemming bereikt voor het gedeelte van de bijkomende kosten voor de aanleg van een bouwweg over het achtergelegen weiland om zodoende het dorp te ontzien van zwaar bouwverkeer. Zodra er overeenstemming is met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) zal hiervoor toestemming worden gevraag van de eigenaar en zullen afspraken hieromtrent worden vastgelegd.

 

Met vriendelijke groet, 

ing. R. E. (Robert) Meijer
Projectmanager 

 

In bijgaande brief treft u informatie aan over de stand van zaken en de nog te nemen stappen inzake de nieuwbouw van Openbare Basisschool de Weidevogel.

2020-05-12 Brief bewoners Ransdorp inzake laatste svz nieuwbouw De Weidevogel ondertekend.pdf
De school NPO - Nationaal Programma Onderwijs Bewegingsonderwijs Muziekonderwijs Talentontwikkeling Het team Leerlingenraad Aanmelden Ouder- en kindadviseur op school Bestuur Innoord
Praktisch Schooltijden Kalender Schoolgids Schoolondersteuningsprofiel Naschoolse opvang Tussenschoolse opvang Verlof
Ouders Medezeggenschapsraad Stichting De Weidevogels Vrijwillige ouderbijdrage Ouderraad Klachten en geschillen
Nieuws
Nieuwbouw Nieuws Voortgang Contactgegevens Vragen & antwoorden
Contact
  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools